Stredná zdravotnícka škola - Egészségügyi Középiskola Nové Zámky

Pod týmto tajomným názvom sa uskutočnila dňa 27. 04. 2022 pod záštitou SZŠ – EK v Nových Zámkoch súťaž pre žiakov základných škôl s vyučovacím jazykom maďarským v našom regióne. Súťaž bola súčasťou projektu „Smer SZŠ - EK – Nové Zámky“, ktorého autorom a hlavným organizátorom bola teraz už bývalá kolegyňa Katarína Lukácsová.

Miestom konania súťaže bolo sídlo Csemadoku v Nových Zámkoch, kde prípravu priestorov na súťaž, výzdobu, občerstvenie, ako aj plynulý chod celej akcie usmerňovala kolegyňa Ildikó Trencsiková

Do súťaže sa prihlásilo 9 družstiev, ktoré si náhodne losovali kúpeľné mesto, ku ktorému dostali ďalšie pomocné materiály na preštudovanie.

Samotná súťaž mala tri kolá.

V prvom kole bolo úlohou žiakov pripraviť a zaslať prezentáciu o vylosovanom kúpeľnom meste v písomnej aj obrazovej forme. Tieto prezentácie boli priebežne hodnotené odbornou porotou.

Druhé kolo súťaže bolo zamerané na kreativitu – družstvá mali pripraviť kresby a návrhy na suveníry z kúpeľov, ktoré boli tiež zvlášť hodnotené.

Tretie kolo bolo vedomostné. Úlohou družstiev bolo vyriešiť a správne odpovedať na otázky z pracovných listov. Tieto boli zostavené na základe dostupných pomocných materiálov. Niektoré boli formou sudoku, iné doplňovačkou alebo šifrovaným písmom, alebo mali napísať správnu odpoveď, čo vidia na obrázku projektora.

Súčasťou akcie bola aj prezentácia knihy pre mládež od autorky B. Mánya Ágnes pod názvom „Winter vakáció“ čiže „Winter prázdniny“, ktorá úzko súvisela s aktuálnou tematikou, nakoľko cez postavu 13 ročnej Nati odhaľuje krásu, zaujímavosti a históriu Piešťan a zároveň sa podozvedala všeličo o Winterovcoch, zakladateľoch kúpeľov Piešťany.

Výsledky zhodnocovala odborná porota v zložení:

Predseda: Dr. László Kiss, lekár, autor mnohých publikácií z histórie medicíny

Členovia: Dávid Szabó, zástupca riaditeľky školy SZŠ – EK Nové Zámky, Katarína Tóthová, odborná učiteľka SZŠ –EK Nové Zámky.

Kým porota hodnotila práce a výsledky súťažných družstiev, žiačky našej školy predstavili možnosti štúdia na našej škole, a to v odbore „Praktická sestra“ a „Masér“ aj v maďarskom jazyku, spojené s praktickými ukážkami. Záujemcovia si mohli dať skontrolovať krvný tlak, hladinu cukru v krvi alebo O2.

Po prezentácii našej školy a praktických ukážkach nasledovalo vyhlásenie výsledkov:

1. miesto – Družstvo ZŠ Zemné
2. miesto – Družstvo ZŠ Dvory nad Žitavou
3. miesto – Družstvo ZŠ Kolárovo

Aktivitami podobného charakteru vieme úspešne a pútavo prezentovať našu školu. Svedčí o tom aj skutočnosť, že v tomto roku máme už aj mierny nadpočet prihlásených do maďarských tried.

PaedDr. Katarína Tóthová

A gyógyfürdők csodálatos világa

2022. április 27-én megrendezésre került Érsekújvárban a Csemadok székházban „A gyógyfürdők csodálatos világa” elnevezésű verseny. 

Ez a megmérettetés az érsekújvári Egészségügyi Középiskola ,,Irány az újvári Egészségügyi!” programjának szerves részét képezte. A program elsősorban a magyar alapiskolásokat célozza meg, de nem titkolt szándéka, hogy minél többen tudomást szerezzenek az iskolában folyó magyar nyelvű nővérképzésről. Amellett, hogy rendszeresen toborzunk, valamint iskola- és szakmai bemutatót tartunk az alapiskolások végzősei számára, immár második éve háziversenyt is szervezünk az említett célcsoportnak. 

Az idei megmérettetésen hét környékbeli alapiskola kilenc csapata vett részt: párkányi Ady Endre Alapiskola, komáromi Jókai Mór Alapiskola, érsekújvári Czuczor Gergely Alapiskola, gútai Corvin Mátyás Alapiskola, szímői Jedlik Ányos Alapiskola, udvardi Majthényi Adolf Alapiskola, ógyallai Feszty Árpád Alapiskola és Óvoda. Az első forduló feladata dolgozat és prezentáció készítése volt egy híres felvidéki fürdőhelyről. A második körben kreatív portfóliót készítettek a versenyző csapatok, amelynek részét képezte egy fürdőruhaterv az 1910-es évek stílusában, egy reklámtárgy megtervezése, valamint az adott fürdőhely regionális sajátosságait figyelembe vevő menü összeállítása a fenntarthatóság jegyében. A csapatok igazán szép munkát végeztek.

A harmadik forduló jelenléti formában zajlott. A csapatoknak egy változatos feladatsort kellett megoldaniuk a témához kapcsolódóan. A felkészülés előre megadott források alapján zajlott. 

A verseny délelőttjét színes programok tarkították: Benyovszky Mánya Ágnes bemutatta Winter-vakáció című könyvét, majd Kovácsik Evelyn és Pásztor Mária harmadik évfolyamos tanulók tartottak iskolabemutatót, amelynek keretében különböző méréseket is elvégeztek a versenyzőkön és felkészítő tanáraikon. Mindeközben Papp Laura elsős diákunk citerajátékában gyönyörködhettek a vendégek, Bencsik Bernadett pedig fáradhatatlanul dokumentálta a délelőtt eseményeit. 

Amíg a versenyzők a programokon vettek részt, a háttérben folyt az értékelés. A zsűri elnöke Dr. Kiss László orvos, író, a mai magyar orvostörténet-írás jeles képviselője volt, tagjai pedig Szabó Dávid igazgatóhelyettes, Tóth Katalin szaktanár, Horváth Tamás tanár, Risnyovszky Ilona konyhavezető és Trencsik Ildikó, az esztétikai szakkör vezetője voltak. 

A versenyt a szímői jedlikesek csapata nyerte, második helyen az udvardi majthényisek csapata végzett, harmadik a gútai Corvin Mátyás Alapiskola csapata lett.

Minden résztvevőnek és felkészítő tanárnak szívből gratulálunk!

FOTO