Stredná zdravotnícka škola - Egészségügyi Középiskola Nové Zámky

žiaciMedzi najrozšírenejšie onkologické ochorenia u žien patrí rakovina prsníka, rakovina krčka maternice a u mužov rakovina hrubého čreva a konečníka.

V dňoch 20.-21.02.2024 sa na našej škole v rámci hodín patológie vo všetkých triedach druhého ročníka uskutočnili prednášky s názvom „Prevencia rakoviny prsníka, krčka maternice a hrubého čreva“. Tieto zaujímavé prednášky spojené s videoprojekciou sme mali možnosť realizovať aj vďaka spolupráci s Mgr. Stehlovou z RÚVZ NZ.

Cieľom podujatia bolo zvýšiť informovanosť žiakov o výskyte najčastejších onkologických ochorení a potrebe realizovať prevenciu a osvetu v súvislosti s ich profesiou zdravotníka. Nakoľko tematiku nádorov si žiaci osvojujú v rámci učebných osnov aj na hodine patológie, bolo pre nich mimoriadne prínosné, že osvojené teoretické poznatky mohli prepájať s praktickými ukážkami s využitím modelov zapožičaných od RÚVZ NZ. Pre žiakov bolo mimoriadne zaujímavé zistiť, ako vyzerá napr. zhubný nádor alebo cysta na modeloch prsníka a tiež ako vyzerajú polypy hrubého čreva alebo hemoroidy na modeloch hrubého čreva.

FOTO

Mgr. Silvia Benkó
Koordinátorka prevencie sociálno-patologických javov SZŠ-EK NZ