Stredná zdravotnícka škola - Egészségügyi Középiskola Nové Zámky

Kristína Ježovičová14. 11. 2023 sme sa so štvrtákmi a I. PSS triedou zúčastnili besedy so spisovateľkou – Kristínou Ježovičovou
Kristína Ježovičová píše nielen pre dospelých, ale aj pre mladých čitateľov. Vyšli jej tri silné tínedžerské romány: Nevyslovené, Vydrž to so mnou a Nelám mi srdce. Vo svojej tvorbe sa nevyhýba ani kontroverzným témam. Jej postavy sa často ocitajú v spleti zložitých vzťahov, no napriek tomu si zachovávajú optimizmus a vieru v lepší zajtrajšok. Keďže sa popri písaní venuje prekladom kníh, väčšinu dňa trávi pri klávesnici a ten zvyšný so svojimi dvoma dcérami a fenkou Lolou, a aj s manželom, jediným chlapom pod strechou. 


Na besede nám autorka predstavila aj svoju novinku – Nelám mi krídla, ktorá je o krásne, drzej a sebavedomej Dafné, predierajúcej sa životom so zlomenými krídlami.  
Žiaci mali možnosť nahliadnuť aj do života autorky. O besede nám pár riadkov napísala aj naša štvrtáčka – Sabínka Oršová
Dostali sme možnosť vidieť sled udalostí autorky, ktoré ju doviedli až k napísaniu kníh. Celý rozhovor s pani autorku viedla sympatická usmiata pani.  
„My spisovatelia nepíšeme knihy pre peniaze, sme závislí na písaní kníh, niekedy sa nám o nich dokonca sníva a ráno vstaneme a rýchlo si zapisujeme myšlienky.” Zarážajúci fakt je, že autori majú z priemernej 12 eurovej knihy 0,60 €, teda majú len centový profit.  
Pani autorka nám povedala o jej dospievaní a prezradila, že sa vo svojich knihách odrážajú aj udalosti z jej života. Žáner, ktorý píše najčastejšie, je dievčenský román so ženskou hrdinkou, niektoré s ťažkými témami, ako napríklad poruchy príjmu potravy a niektoré s ľahšími - dokonca sú niekedy jej knihy priradené do sekcie pre dospelých. Autorka udáva, že v jej tvorbe si prídu na svoje aj mladí, aj dospelí. Vysvetlila nám aj celý proces toho, ako sa z obyčajného rukopisu ocitne kniha v kníhkupectve. Ďakujeme za takýto náhľad do kulís života spisovateľov na Slovensku.
Na záver mali priestor naši žiaci na otázky. Hrdo musím skonštatovať, že žiaci kládli veľmi zaujímavé otázky, na ktoré dostali vyčerpávajúce odpovede. Žiakom sa beseda veľmi páčila a pani spisovateľka tiež prejavila spokojnosť aj slovne a aj tým, že obdarovala našich dvoch žiakov svojimi knihami.  
Ďakujeme za príjemne prežité predpoludnie a už teraz sa tešíme na ďalšiu besedu, na ktorú nás Knižnica Antona Bernoláka v Nových Zámkoch pozve.

FOTO

PaedDr. Monika Bednárová
koordinátorka čitateľskej gramotnosti