Stredná zdravotnícka škola - Egészségügyi Középiskola Nové Zámky

Finančná slobodaDňa 22. novembra 2022 sa naša škola zapojila do projektu spoločenskej zodpovednosti s názvom Finančná sloboda, cieľom ktorého je zvýšiť finančnú gramotnosť najmä mládeže Slovenska. 
Ide o stolovú spoločenskú hru, v ktorej prostredníctvom zábavy a praktických skúseností mladí ľudia spoznajú svet financií, akcií, dlhopisov, chod bežnej domácnosti. 
Hru Finančná sloboda v školskom kole si vyskúšali žiaci IV. PSM v maďarskom jazyku. Hranie základného modulu trvalo 2,5 hodiny, pričom hráči museli hospodáriť s financiami manželského páru tak, aby dosiahli svoje životné ciele a zároveň spoznali finančné produkty dostupné na slovenskom trhu. 


Hru moderoval certifikovaný lektor OVB na pôde školy. 
Víťazom sa stali Zsuzsanna Zábradiová a Nikola Hrebíňová. Keďže boli najšikovnejšie, zúčastnili sa 28. novembra 2022 aj na krajskom kole v Komárne, kde sa umiestnili na peknom 6. mieste. Srdečne im gratulujeme a ďakujeme za reprezentáciu našej školy.

 

Ing. Mariana Ferusová 
koordinátorka finančnej gramotnosti

Pénzügyi szabadság, avagy Ésszel a pénzzel!

FS22022. november 22-én iskolánk is bekapcsolódott a NIVAM és az OVB által közösen szervezett pénzügyi vetélkedőbe, melynek célja a pénzügyi tudatosság növelése a fiatalok körében. 

A IV. PSM diákjai kis családokká alakulva asztali társasjátékot játszva szereztek tapasztalatokat a befektetések, biztosítások és egyéb banki termékekkel kapcsolatban. A játék egy család 30 évét öleli fel, miközben kiszámítható és váratlan események egyaránt befolyásolják a háztartás pénzügyi helyzetét, mint ahogy a való életben is. A két és fél órás játék végén kiderült, melyik „család” gazdálkodott a legsikeresebben, ki növelte a vagyonát a legnagyobb mértékben.

Immár szinte pénzügyi szakértőkként Zábradi Zsuzsi és Hrebíň Nikola képviselhette iskolánkat november 28-án Komáromban, a verseny kerületi fordulójában, ahonnan a szép, megosztott hatodik hellyel tértek vissza a mintegy 25 csapatot számláló mezőnyből.

A lányok elmondták, hogy habár a kerületi fordulóban már bonyolultabb volt a játék, de így is nagyon élvezhető volt, sok mindent megtanultak arról, hogy kell bánni a pénzzel a nagybetűs Életben.

Gratulálunk nekik, és legalább olyan sikeres pénzügyi döntéseket kívánunk a jövőben, mint amilyeneket a játékban hoztak! 

FOTO

Szabó Dávid